Shikoku
Inhoudsopgave
Herkomst: Japan, Shikoku, Kochi. Ook wel Japanse wolfshond of Kochi-Ken genoemd.
Gebruik: Jachthond gezelschapshond.
FCI-classificatie: Groep 5: Spits en primitieve type, Sectie 5: Aziatische spits en gerelateerde rassen, Zonder werkproef
Korte historische samenvatting
Dit ras gaat terug tot de middelmaat rassen dat bestond in Japan tijdens de oudheid. De Shikoku werd gefokt als jachthond, vooral voor everzwijnenjacht in de bergen in het district of Kochi Prefecture. Soms word de Shikoku ook wel eens Kochi-Ken genoemd. Er waren drie varianten in dit ras, Awa, Hongawa en Hata, allemaal vernoemd naar het gebied waar ze opgroeiden. Onder hen bleef de Hongawa de hoogste rang of puurheid, omdat het broedgebied niet makkelijk bereikbaar was. Deze honden zijn taai en voldoende wendbaar om door berggebied te rennen. Ze zijn gekenmerkt door hun sesam gekleurde vacht. Het ras nam de namen van de streek over en werd op de lijst van natuurmonumenten gezet als een natuurlijk ras in 1937.
Gemiddelde leeftijd Shikoku
Gemiddeld wordt een Shikoku 15 jaar oud.
Algemeen voorkomen
-
Medium hond
-
Goed uitgebalanceerd
-
Goed uitgebeend met goed ontwikkelde spieren
-
Gepunte oren
-
Krulstaart
-
Sterk
-
Uitgebeend
-
Compact
Uiterlijk
Hoofd
De Shikoku heeft een breed voorhoofd met een zwarte neus en een redelijk lange snuit en een recht neusbeen. De overgang tussen neus en voorhoofd is ondiep maar zichtbaar. De lippen zijn strak, ze hebben sterke tanden met een schaargebit. De wangen zijn heel goed ontwikkeld. De ogen zijn bijna driehoekig, niet te smal en donkerbruin van kleur. De buitenste hoeken van ogen zijn lichtjes omhoog gedraaid. De oren zijn driehoekig, opstaand en licht naar voren geheld. De nek is dik en stevig.
Lichaam
De verhouding van de hoogte tot de lengte van zijn lichaam is 10 : 11. De schoft is hoog en goed ontwikkeld, de rug is recht en sterk, de lenden zijn breed en stevig. De borst is diep en goed geveerd en de buik is lichtjes opgetrokken. De staart staat omhoog, is dik en krachtig gekruld of wordt als een sikkel gedragen. De punt raakt bijna de hakken wanneer deze omlaag wordt gelaten.
Ledematen
De schouderbladen zijn matig aflopend met goed ontwikkelde spieren. De bovenarm vormt een matige hoek met de schouderbladen. De elleboog is dicht bij het lichaam. De voorarm is recht en mooi afgewerkt. De handwortel vooraan is lichtjes schuin. De voeten zijn goed gesloten en goed gebogen. De kussentjes zijn dik en elastisch. De nagels zijn hard en wenselijk donker in kleur. De achterpoten zijn krachtig met sterk ontwikkelde spieren. De spronggewrichten (gewricht tussen scheenbeen en ondervoet) zijn matig gekanteld en zeer taai. Het gangwerk is licht en levendig. De beweging in actie is snel en draaiing is mogelijk.
Vacht van een Shikoku
De buitenste vacht is ruw en recht, de onderste vacht is dicht. Het haar op de staart is langer. De kleur is sesam (goede mengeling van zwarte, bruine en witte haren in een geheel), donker sesam, rood sesam, rood, black and tan.
Maten en gewicht
Hoogte op de schoft:
-
Reu: 52 cm
-
Teef: 49 cm
Er is een tolerantie van 3 cm groter of kleiner.
Het gewicht ligt tussen de 17 – 25 kilo.
Opvoeding Shikoku
Een consequente opvoeding is vereist bij de Shikoku maar te streng of stemverheffing is zeker niet goed. Een opvoeding met een harde hand is ongeschikt voor dit ras want hij wordt wantrouwend en werkt niet meer voor je. Belonen is de beste opvoeding. Vanwege zijn intelligentie zal hij vlug doorhebben wat er van hem verlangd wordt. Een dominante Shikoku durft de bovenhand te nemen in het leiderschap, het is de plicht van de baas om dit te voorkomen. Socialisatie is erg belangrijk zeker naar andere honden toe. Opvoeden met een bench is een aanrader. Een regelmaat van uitlaten is niet noodzakelijk, ze volgen de orders van hun baas.
Omgang
De Shikoku is erg baasgericht en werkt dan ook heel graag voor zijn baas als hij hem vertrouwt. Balspelen hoeven niet voor hen maar ze houden wel van nieuwe uitdagingen. Vroeger was de hond feller en minder makkelijk dan nu. De hond op zich is super leergierig, trots en heel waardig. Ook is hij heel verzorgend en bezorgd over zijn gezin (mens en dier). De Shikoku is waakzaam zonder onnodig te blaffen.
De Shikoku staat nog erg dicht bij de natuur, met heerlijke natuurlijke trekjes zoals de wolven . Het is niet aangewezen om de Shikoku los te laten lopen in het bos omwille van zijn jachtinstinct. Ze leven het liefst in een roedel, alhoewel 1 op 1 ook mogelijk is, zien we ze opfleuren als er familie om hun heen is, hun eigen ras heeft een sterke voorkeur.
Het mooiste aan dit ras is hun aanpassingsvermogen. Als jij als baas maar in de buurt bent is alles goed en is er rust en waardigheid. Buiten is hij goed actief bezig en kijkt hij niet op een kilometer, binnen is hij erg rustig en weet je niet dat hij in huis is.
Gedrag/temperament Shikoku
-
Groot uithoudingsvermogen
-
Scherp met een natuurlijk gevoel
-
Energetisch
-
Hoge alertheid
-
Enthousiaste jager
Fouten
-
Gebrek aan seksueel dimorfisme
-
Lichtjes voorbij geschoten of onderschoten mond
-
Aantal tanden dat ontbreekt
-
Verlegenheid
-
Pintokleur of vlekken
Diskwalificatiefouten
-
Agressief of overdreven verlegen
-
Elke hond die duidelijke fysieke of afwijkende gedragingen toont zal worden gediskwalificeerd.
-
Lichtjes voorbij geschoten of onderschoten mond
-
Oren niet geprikt
-
Hangende staart of korte staart
Mannelijke dieren moeten 2 normaal lijkende teelballen hebben afgedaald in het scrotum.
Alleen functionerende en klinisch gezonde honden met rasbevestiging zouden voor fokken gebruikt mogen worden.
Shikoku fokkers Nederland
Ook interessant
Graag een Shikoku live zien? Bezoek dan zeker één van onze wandelingen met verschillende Japanse hondenrassen.