Shiba

Laatst gewijzigd op 03/02/2024

Shiba hond
Shiba hoofd

Herkomst: Japan

Gebruik: Jachthond voor vogels en kleine dieren, gezelschapshond

FCI-classificatie: Groep 5: Spits en primitieve type, Sectie 5: Aziatische spits en gerelateerde rassen, Zonder werkproef

 

Korte historische samenvatting

De Shiba is al een inheems ras van Japan sinds de oude tijden. Het woord Shiba verwijst origineel naar iets kleins, een kleine hond. De Shiba’s natuurlijke habitat is gelegen in de bergen, met uitzicht op de Japanse zee en werd gebruikt als jachthonden voor kleine dieren en vogels. Er waren kleine verschillen in het ras naargelang het gebied waar ze opgegroeid waren. Wanneer er Engelse Setters en Engelse Pointers werden geïmporteerd van Engeland gedurende de periode 1868-1912, bekwam jagen een sport in Japan en zo ontstonden er ook kruisingen van een Shiba met de Engelse honden. De pure Shiba werd zeldzaam zodat in 1912-1926 slechts enkele gebieden een pure Shiba bezaten. Jagers en andere opgeleide personen werden bezorgd over het behoud van de pure Shiba’s. De rasstandaard werd uiteindelijk erkend in 1934. In 1937 werd de Shiba aangewezen als een natuurlijk monument nadat het ras was gefokt en verbeterd om het ras te bekomen dat bekend is de dag van vandaag.

Omgang

Trouw, waaks, zelfverzekerd, intelligent en trouw met een onafhankelijke, toch wel dominante aard en een eigen gebruiksaanwijzing, dat is de Shiba. Tegenover mensen zijn ze redelijk vriendelijk maar ze kunnen wel terughoudend zijn naar vreemden toe. Er ontgaat een Shiba niks en hun jachtinstinct is zeer hoog. Daarom is het ook aangeraden om een Shiba niet los te laten lopen. Ze maken graag lange wandelingen maar hebben er ook geen probleem mee als dit een keer eens wat minder is.

Binnenshuis is een Shiba niet graag alleen, al kan u dit wel aanleren door te oefenen met het alleen thuis zijn wanneer de hond nog een pup is. In de tuin kunnen ze gerust alleen zijn maar zorg ervoor dat uw tuin Shiba-proof is gemaakt. Als er een gaatje is waardoor de hond kan ontsnappen, zal hij dat zeker doen om lekker zijn eigen ding te gaan doen.


Opvoeding Shiba

Bij een Shiba is een consequente opvoeding van belang. Ze zijn enorm koppig, eigenwijs en zelfstandig maar ook héél erg slim. Bij een positieve opvoeding waarbij goed gedrag wordt beloond, zal u de beste resultaten krijgen. Omdat de Shiba zo intelligent is, zal hij snel weten wat van hem wordt verlangd. Die intelligentie heeft ook een nadeel, als u de hond éénmaal iets toelaat, is dit bijna onmogelijk om het nog af te leren. Een harde hand werkt absoluut niet bij een Shiba. De hond wilt een band met zijn baas die bestaat uit wederzijds respect. Bij een opvoeding waarbij een harde hand wordt gebruikt, gaat de hond u wantrouwen en kan hij zich wel eens gaan verdedigen door zich tegen u te keren. U moet de hond echter ook niet gaan vertroetelen want dan gaat hij over u heen lopen en de baas in huis zijn.

Shiba’s kunnen soms moeilijk met andere honden omgaan, zeker als ze van hetzelfde geslacht zijn. Honden die gekend zijn door hem, en zeker deze van het andere geslacht, zijn geen probleem. Shiba’s zijn geen vechtersbazen en zullen niet snel de aanstoker zijn van een gevecht maar als ze worden uitgedaagd, gaan ze een gevecht niet uit de weg.

 

Omgang van Shiba met kinderen

Shiba’s willen graag met respect behandeld worden. Als dit wordt aangeleerd aan het kind en de hond niet als speelgoed behandelt, kan er een hechte vriendschap ontstaan tussen hond en kind. Ze bepalen ook zelf wanneer ze spelen en zullen niet snel ingaan op de vraag om te spelen. Heeft de Shiba geen zin? Dan wordt er helemaal niks gedaan en gaat hij staken. Het is héél belangrijk om uit te leggen aan het kind wat kan en wat niet kan want als de hond zijn grens heeft bereikt, kan deze wel eens venijnig uit de hoek komen. Natuurlijk hoort u de hond nooit alleen te laten met een kind.

 

Algemeen voorkomen/gedrag/temperament

  • Kleine hond
  • Goed uitgebalanceerd
  • Goed uitgebeend met goed ontwikkelde spieren
  • Sterk gestel
  • Snel tot actie
  • Vrij en mooi
  • Trouwvol temperament
  • Scherp gevoel
  • Hoge alertheid

De Shiba is, met zijn typische karaktertrekje, niet voor iedereen weggelegd.

 

Hoofd

De Shiba heeft een breed voorhoofd met een zwarte neus en een recht neusbeen. De overgang van neus naar voorhoofd is goed zichtbaar met een lichte groef. De snuit is matig dik. De lippen zijn strak, ze hebben sterke tanden en een schaargebit. De wangen zijn goed ontwikkeld. De ogen zijn driehoekig en niet te smal en donker van kleur. De buitenste hoeken van de ogen zijn lichtjes omhoog gedraaid. De nek is dik en stevig en goed gebalanceerd met het hoofd en het lichaam.

 

Lichaam

De verhouding van de hoogte tot de lengte van zijn lichaam is 10 : 11. De rug is recht en sterk, de lenden zijn breed en stevig. De borst is diep en de ribben zijn matig geveerd. De buik is lichtjes opgetrokken. De staart staat omhoog, is dik en krachtig gekruld of wordt als een sikkel gedragen. De punt van de staart raakt bijna de hakken wanneer deze omlaag wordt gelaten.

Ledematen

Van de voorkant bekeken zijn de voorpoten recht en de schouderbladen lopen matig af. De bovenarm vormt een matige hoek met de schouderbladen. De elleboog is strak en de voorste handwortels zijn lichtjes schuin. De voeten (zowel voor als achter) zijn goed gesloten en goed gebogen. De kussentjes zijn dik en elastisch. De nagels zijn hard en liefst in een donkere kleur. Bij de achterpoten zijn zowel de boven- als de onderdij goed ontwikkeld. De spronggewrichten (het gewricht tussen scheenbeen en ondervoet) zijn dik en taai. Hun gangwerk en beweging is licht en levendig.

 

Vacht van Shiba

De Shiba bezit een dubbele vacht. De buitenste vacht is ruw en recht, de onderste vacht is dicht. Het haar op de staart is aan de lange kant en staat recht. De kleur is rood, black and tan, sesam, zwart sesam, rood sesam.

  • Sesam: goede mix van zwarte, rode en witte haren in een geheel.

  • Zwart sesam: meer zwarte dan witte haren.

  • Rode sesam: grond kleuren of rode haren en mix met zwarte haren.

Alle bovenstaande kleuren moeten een “Urajiro” hebben.

“Urajiro”: witachtige pels aan de kant van de snuit en op de wangen, op de onderkant van de kaak en de nek. Op de borst en de buik en de onderkant van de staart en aan de binnenkant van de poten.

Maten en gewicht

Hoogte op de schoft:

  • Reu: 39.5 cm

  • Teef: 36.5 cm

Er is een tolerantie van 1.5 cm groter of kleiner.

Het gewicht varieert tussen de 10 en 15 kilo.

 

Gemiddelde leeftijd van Shiba

Gemiddeld wordt een Shiba 14 jaar oud.

Fouten

  • Gebrek aan seksueel dimorfisme

  • Lichtjes voorbij geschoten of onderschoten mond

  • Aantal tanden dat ontbreken

  • Verlegenheid

  • Pnto (gevlekt) en wit (crème) is niet toegestaan

Diskwalificatiefouten

  • Agressief of overdreven verlegen

  • Elke hond die duidelijke fysieke of afwijkende gedragingen toont zal worden gediskwalificeerd.

  • lichtjes voorbij geschoten of onderschoten mond

  • Oren niet geprikt

  • Hangende staart of korte staart.

Mannelijke dieren moeten 2 normaal lijkende teelballen hebben afgedaald in het scrotum.

Alleen functionerende en klinisch gezonde honden met rasbevestiging zouden voor fokken gebruikt mogen worden.

Graag een Shiba live zien? Bezoek dan zeker ons evenement: Japans Hondenweekend in de Japanse Tuin te Hasselt (België) op zaterdag 29 en zondag 30 april 2023.

nl Nederlands
X