Amerikaanse akita

Laatst bewerkt op 03/02/2024

Amerikaanse Akita
Amerikaanse Akita hoofd

Herkomst: Japan

Gebruik: Gezelschapshond

FCI-classificatie: Groep 5: spits en primitieve type. Sectie 5: Aziatische spits en gerelateerde rassen. Zonder werkproef

 

Korte historische samenvatting

In het begin, is de geschiedenis van de Amerikaanse Akita hetzelfde als die van de Japanse Akita.  Originele Japanse honden waren klein tot medium in formaat en grote rassen bestonden niet. Sinds 1603 in de Akita regio, Akita Matagis (medium formaat en beerjagers) werden deze honden gebruikt als gevechtshonden. Vanaf 1868 werden de Akita Matagis gekruist met de Tosa en de Mastiffs. Natuurlijk vergrootte het formaat van dit ras maar de eigenschappen en karaktertrekken van de spitshonden gingen verloren. In 1908 werd hondengevechten verboden.

Tijdens WOII was het gebruikelijk om hondenvachten te gebruiken voor militaire kleren.  De politie nam alle honden in beslag en in gevangenschap, behalve de Duitse herder want deze werd gebruikt op militair vlak. Sommige liefhebbers probeerden dit te omzeilen door hun Japanse honden met Duitse herders te kruisen. Wanneer de oorlog gedaan was, waren de Akita’s serieus verminderd in aantal en er bleven nog maar 3 types over: Matagi Akitas, gevecht Akita’s en herder Akita’s. Dit creëerde een verwarrende situatie in het ras.

Deze hond werd naar de Verenigde Staten gebracht door mensen van het militaire leger.

De Akita’s van de Dewa lijn, waren intelligenter en meer geschikt om aan te passen aan verschillende omgevingen. Gefascineerde fokkers in de Verenigde Staten zorgde voor verdere ontwikkeling van deze lijn, en de aantallen bleven hierdoor groeien. De Akitaclub van Amerika was gevestigd in 1956 en de Amerikaanse kennelclub accepteerde het ras in oktober 1972. Maar destijds hadden  de Amerikaanse kennelclub en de Japanse kennelclub niet de juiste bevoegdheden om het ras goed te keuren, en de deur om het ras voor te stellen was nu gesloten. Hierdoor bekwamen ze dat de Akita’s in de Verenigde Staten zeer verschillend werden met de Akita’s in Japan, het land van de herkomst. Ze ontwierpen een uniek type in de Verenigde Staten met eigenschappen van 1955. Dit in grote tegenstelling met de Akita’s van Japan die ze probeerde te herstellen naar de originele Akita’s.

Algemeen voorkomen

 • Grote hond

 • Stevige bouw

 • Goed gebalanceerd met veel massa en stevige botten

 • Breed hoofd

 • Diepe snuit

 • Kleine ogen

 • Rechtstaande oren: worden naar voren gedragen in lijn met de nek

 • Hoofd vormt een stompe driehoek

Gedrag/temperament

 • Vriendelijk

 • Alert

 • Waardig

 • Volgzaam

 • Moedig

Omgang

Waaks, zelfverzekerd, intelligent, trouw met een dominante en onafhankelijke aard, dat is de perfecte omschrijving van de Amerikaanse Akita. Tegenover zijn eigen gezin, dat hij als zijn roedel beschouwd, is hij heel vriendelijk en beschermend. Naar vreemden toe zal hij eerder terughoudend zijn.

Ook de Amerikaanse Akita heeft een hoog jachtinstinct. Daardoor is het niet aangeraden om de hond los te laten lopen tijdens wandelingen want als hij iets ziet, gaat hij er achteraan. Hij houdt van lange wandelingen en fietstochten indien dit goed wordt opgebouwd. Dagelijkse fietstochten of urenlange wandelingen is niet nodig maar minimaal één flinke wandeling per dag met eventueel een paar kleine wandelingen zijn wel een must.

De Amerikaanse Akita is een echt roedeldier maar kan goed alleen thuis blijven. Het is wel noodzakelijk dat dit van pup af aan geleerd wordt.

Opvoeding Amerikaanse Akita

Amerikaanse Akita’s zijn niet het gemakkelijkste ras, ze zijn stoer en onverschrokken maar ze zijn ook erg gevoelig naar hun gezin toe. Ze vragen een consequente opvoeding waarbij goed bedrag beloond wordt. Door zijn intelligentie, nieuwsgierigheid en leergierigheid heeft de hond heel snel door welk gedrag hem iets lekkers oplevert. Het is belangrijk dat u als baas duidelijk en resoluut bent wanneer dit nodig is. Een harde aanpak gaat u zeker en vast een averechts effect geven op het gedag van de hond. Vanwege zijn intelligentie is het haast onmogelijk om de Amerikaanse Akita iets af te leren als dit éénmaal is toegestaan.

Socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn noodzakelijk. Amerikaanse Akita’s hebben de drang om zich te bewijzen, te laten gelden ook al is dit vanwege zijn uiterlijk is niet nodig omdat hij sowieso al een indruk maakt op andere honden.

Ze zijn enorm veelzijdig en kunnen ook gebruikt worden als therapiehonden, speurhonden, geleidehonden, …

Omgang van Amerikaans Akita met kinderen

De Amerikaanse Akita kan goed omgaan met kinderen maar dit moet worden aangeleerd. Hij zal zijn roedel beschermen wanneer nodig en daar vallen de kinderen van het gezin ook onder. Het is noodzakelijk om uit te leggen aan de kinderen wat kan en wat niet kan bij de hond. Vanwege de dominante aard van de hond is het héél belangrijk dat er altijd een volwassene bij is om toezicht te houden op de interactie tussen hond en kind.

Hoofd

De Amerikaanse Akita heeft een enorme kop, maar in verhouding met zijn lichaam, vrij van rimpels in rust. De overgang van neus naar voorhoofd is goed zichtbaar maar niet te abrupt. Zijn hoofd vormt een stompe driehoek van boven af bekeken. De schedel is plat en breed tussen de oren. Ze hebben een dikke vacht op hun voorhoofd.  Hun neus is breed en zwart. Een lichte vervaging of pigment op de neus is accepteerbaar bij witte honden maar zwart krijgt de voorkeur. De snuit is breed, diep en vol, de lippen zijn zwart en hangen niet, ze hebben een roze tong. De kaken zijn niet rond maar stomp, ze zijn sterk en krachtig. De tanden zijn sterk en ze hebben een schaargebit. De ogen zijn donker bruin en redelijk klein, bijna driehoekig in vorm en de oogranden zijn zwart. De oren zijn driehoekig met afrondingen en staan recht, ze zijn redelijk klein in verhouding met de rest van zijn hoofd. Bekeken van de zijkant zijn de oren voorwaarts gekanteld en volgt het de vorm van de nek.

Lichaam

De verhouding van de hoogte tot de lengte van de hond is bij reutjes 9/10 en bij de teefjes 9/11. De diepte van de borst meet ½ van de hoogte van de hond. De rug is recht en de lenden zijn sterk gespierd. De borst is diep en de ribben zijn goed geveerd. De buik is matig opgetrokken. De staart is groot en goed behaard. Staart staat hoog en de krul word altijd onder het rugniveau gedragen. De huid over het lichaam is niet te dun, noch te hoog of te los.

Ledematen

De voorpoten zijn zwaar gebeend en langs voor bekeken recht. De schouders zijn sterk en krachtig. De voorarm heeft een lichte voorwaartse leuning. De achterpoten zijn sterk gespierd en zwaar gebeend waarvan de kleine klauwen meestal verwijderd zijn. De bovendij is sterk en goed ontwikkeld. De spronggewrichten (gewricht tussen scheenbeen en voet) zijn matig gekanteld. De voeten staan recht, kattenpootjes, goed gevuld met dikke kussentjes. Het gangwerk is krachtig, bedekt de grond met een matig bereik. De achterpoten bewegen in lijn met de voorpoten, de rug blijft daarbij sterk, stevig en vlak.

Vacht

De Amerikaanse Akita heeft een dubbele vacht. De dikke ondervacht is dicht en kort, de bovenvacht (ongeveer 5 cm) is recht en stijf en de haren staan ook recht. Het haar op zijn hoofd en onderpoten is kort. De haren op de staart zijn langer. De kleuren zijn alle kleuren zoals rood, reekalf, wit,…. Zelf pinto (gevlekt) en gestreept. Kleuren zijn briljant en helder. Markeringen zijn gebalanceerd. Witte honden hebben geen patroon. Pinto gekleurde honden hebben wit als basiskleur en grote verdeelde vlekken die het hoofd en een derde van het lichaam bedekt. De ondervacht kan verschillen in kleur van de buitenste vacht.

Maten en gewicht

Hoogte op de schoft:

 • Reu: 66 tot 71 cm

 • Teef: 61 tot 66 cm

Het gewicht van de Amerikaanse Akita ligt tussen de 40 en 60 kilo.

Gemiddelde leeftijd van een Amerikaanse Akita

Gemiddeld wordt een Amerikaanse Akita 11 jaar oud.

Fouten

 • Smalle kop

 • Ontbrekende tanden

 • Blauw/zwarte tong

 • Lichte ogen

 • Korte staart

 • Indicatie van haaruitval

 • Verlegenheid of angstig

Zware fouten

 • Licht in kleur

 • Licht in beenderen

Diskwalificatiefouten

 • Agressief of overdreven verlegen

 • Elke hond die duidelijk fysieke of afwijkende gedragingen toont zal worden gediskwalificeerd.

 • Totaal gepigmenteerde neus

 • Hangende of geplooide oren

 • Onderbeten of overschoten beet

 • Sikkel of ongekrulde staart

 • Reuen kleiner dan 63.5 cm

 • Teven kleiner dan 58.5 cm

Zoek je een Amerikaanse Akita pup?

Neem contact op met onderstaande fokkers

Amerikaanse Akita fokkers Nederland

Graag een Amerikaanse Akita live zien? Bezoek dan zeker ons evenement: Japans Hondenweekend in de Japanse Tuin te Hasselt (België) op zaterdag 29 en zondag 30 april 2023.

nl Nederlands
X