Kishu
Laatst gewijzigd op 08/02/2024
Inhoudsopgave
Herkomst: Japan, Wakayama, Mie. Ook wel Yushoku kishu (gekleurde) genoemd.
Gebruik: Jachthond, gezelschapshond
FCI-classificatie: Groep 5: Spits en primitieve type. Sectie 5: Aziatische spits en gerelateerde rassen. Zonder werkproef
Korte historische samenvatting
Dit ras gaat terug naar de middelmaat rassen dat bestond in Japan tijdens de oudheid. Het vestigde zich in het berg district in Kishu, nu Wakayama. Eerst werden deze honden hun vacht gemarkeerd met opvallende kleuren zoals rood, sesam of gestroomde kleuren. Van 1934 werden alleen effen kleuren geaccepteerd voor dit ras. Opvallend gemarkeerde vachten zijn verdwenen sinds 1945, nooit meer terug gekomen sindsdien. De gekleurde Kishu is een hele tijd weg geweest maar is nu weer in opkomst. Op dit ogenblik kunnen witte vachten gevonden worden bij het ras, de jager zag de witte hond immers veel beter. Deze honden werden gebruikt voor jagen, vooral op everzwijnen, maar soms ook op hert. Het ras nam de naam aan van de regio waar het opgevoed was. Het is als natuurlijk ras gedefinieerd en beschermd sedert 1934.
Algemeen voorkomen
-
Medium hond
-
Goed uitgebalanceerd
-
Goed uitgebeend met goed ontwikkelde spieren
-
Gepunte oren
-
Krul- of sikkelstaart
-
Sterk, compact en uitgebeend lichaamsgestel
Gedrag/temperament
-
Zelfstandig
-
Eigenzinnig
-
Moedig
-
Trouw
-
Attent
-
Onafhankelijk
-
Dominant
-
Enorm uithoudingsvermogen
Omgang Kishu
De Kishu is een vrolijke, lieve hond die ook zelfstandig, moedig, eigenzinnig en attent is. Ze zijn vriendelijk naar hun gezin toe en mensen die ze kennen maar kunnen terughoudend zijn naar vreemden. Ze houden van aandacht van hun gezin en zeker hun baas en komen geregeld om aandacht vragen.
Het jachtinstinct bij de Kishu is zeer hoog, vooral naar vogels en hoefdieren toe. Als hij een kans vindt om uit de tuin te ontsnappen, zal hij dit zeker doen om te gaan jagen en op onderzoek uit te gaan. Vanwege het hoge jachtinstinct is het ook geen goed idee om de Kishu los te laten lopen tijdens wandelingen. Ze hebben een zeer goed uithoudingsvermogen en houden van lange wandelingen, al vinden ze rustig thuis liggen ook heel fijn. De kans zit er dik in dat, als de hond goed ligt, hij helemaal geen zin heeft om mee te gaan wandelen.
De Kishu kan alleen thuis blijven maar zoals bij elke hond moet dit aangeleerd worden. Van pup af en leren alleen thuis blijven is een must. Hij zal ook een kennel buiten verkiezen boven een bench binnen in huis. Kishu’s zijn geen blaffers maar ze zullen het zeker laten weten als ze iets gehoord of gezien hebben. Ze kunnen ook echt huilen als wolven.
Opvoeding Kishu
Bij een Kishu is een consequente opvoeding van belang. Een positieve opvoeding waarbij goed gedrag wordt beloond, gaat de meeste vruchten afwerpen. Omdat de hond zo intelligent is, gaat hij heel snel doorhebben wat er van hem wordt verwacht. Het nadeel van die intelligentie is dan weer het feit dat, als u de hond éénmaal iets toe laat, dit bijna onmogelijk is om af te leren. Hij kan u wel eens uittesten door tegen u te grommen en dan is het noodzakelijk om stevig in uw schoenen te staan en te laten zien wie de baas is. Een opvoeding met harde hand is dan ook absoluut niet geschikt voor de Kishu. Hij zal u gaan wantrouwen en kan zich dan ook tegen u keren.
Socialisatie naar andere honden is van groot belang. Ze kunnen behoorlijk dominant zijn en gaan een gevecht niet uit de weg hoewel het geen vechtersbazen zijn. Reutjes vragen een andere opvoeding dan teefjes omdat deze wel wat dominanter zijn.
Omgang met kinderen
Omdat de Kishu zo dominant is, is een goede begeleiding van groot belang bij de opvoeding tussen kinderen. Als dit gebeurt, kan de hond een fijne vriend zijn voor kinderen. Laat de hond wel nooit alleen met kinderen, er moet altijd toezicht zijn. Ook is het niet aan te raden om een kind alleen met de hond te laten gaan wandelen aangezien een kind te weinig kracht en leiderschap heeft om de hond onder controle te houden.
Hoofd Kishu
De Kishu heeft een breed voorhoofd, de stop op zijn kop is eerder abrupt met een lichte groef. Zijn neus is zwart, lichte pigmenten bij witte honden wordt geaccepteerd. De snuit is redelijk dicht en goed gevormd. De lippen zijn strak. Ze hebben sterke tanden en een schaargebit. De wangen zijn redelijk goed ontwikkeld. De ogen zijn bijna driehoekig, niet te smal en donkerbruin van kleur. De buitenste hoeken van de ogen zijn lichtjes omhoog gedraaid. De oren zijn redelijk klein, driehoekig en lichtjes omhooggaand richting voren en stevig gepunt. De nek is dik en stevig.
Lichaam
De verhouding van de hoogte tot de lengte van zijn lichaam is 10 : 11. Ze hebben een hoge schofthoogte waarbij de rug recht en sterk is. De lende is breed en stevig, de borst is diep en de ribben zijn goed geveerd. De buik is lichtjes opgetrokken. De staart staat omhoog, is dik en krachtig gekruld en wordt als een sikkel gedragen. De punt van de staart raakt bijna de hakken wanneer deze omlaag wordt gelaten.
Ledematen
De schouderbladen lopen matig af met goed ontwikkelde spieren. De bovenarm vormt een matige hoek met de schouderbladen. De elleboog staat dicht bij het lichaam en de voorarm is recht. De voorste handwortel loopt lichtjes schuin. De tenen zijn gebogen en ze staan dicht en gesloten bij elkaar. De kussentjes zijn dik en elastisch, de nagels zijn hard en wenselijk donker in kleur. De achterpoten zijn krachtig met sterk ontwikkelde spieren. De spronggewrichten (gewricht tussen scheenbeen en ondervoet) zijn taai en sterk. Het gangwerk is licht en levendig. De bewegingsactie is snel en draaiing is mogelijk.
Vacht Kishu
De buitenste vacht is ruw en recht, de onderste vacht is dicht. Het haar op de staart is langer. Kleuren : wit, rood, sesam (goede mengeling van zwarte, rode en witte haren in 1 geheel). De vetlaag op hun vacht beschermt de hond tegen het vuil en is veelvuldig wassen overbodig tot zelfs af te raden. De gekleurde Kishu is terug aan het opkomen.
Maten en gewicht
Hoogte op de schoft:
-
Reu: 52 cm
-
Teef: 49 cm
Er is een tolerantie van 3 cm groter of kleiner.
Het gewicht ligt tussen de 14 en 27 kilo.
Gemiddelde leeftijd van een Kishu
Gemiddeld wordt een Kishu 13 jaar oud.
Fouten
-
Gebrek aan seksueel dismorfisme
-
Lichtjes voorbij geschoten of onderschoten mond
-
Aantal tanden dat ontbreekt
-
Verlegenheid
-
Pintokleur (gevlekt)
Diskwalificatiefouten
-
Agressief of overdreven verlegen
-
Elke hond die duidelijke fysieke of afwijkende gedragingen toont zal worden gediskwalificeerd.
-
Lichtjes voorbij geschoten of onderschoten mond
-
Oren niet geprikt
-
Hangende staart of korte staart
Mannelijke dieren moeten 2 normaal lijkende teelballen hebben afgedaald in het scrotum.
Alleen functionerende en klinisch gezonde honden met rasbevestiging zouden voor fokken gebruikt mogen worden.
Graag een Kishu live zien? Bezoek dan zeker één van onze wandelingen met verschillende Japanse hondenrassen.