Japanse Spits

Laatst gewijzigd op 08/02/2024

Japanse Spits hond
Japanse Spits hoofd
Herkomst: Japan

Gebruik: Gezelschapshond

FCI-classificatie: Groep 5: Spits en primitieve type. Sectie 5: Aziatische type en gerelateerde rassen. Zonder werkproef

 

Korte historische samenvatting

De herkomst van de Japanse Spits is al terug te vinden in zijn naam. Deze hond is afkomstig uit Japan waar hij al sinds 1920 gekweekt wordt. De Japanse Spits is ontstaan uit het kruiskweken van verschillende andere Spitsen waaronder de Duitse Spits. Maar er werden ook spitsen geïmporteerd vanuit Canada, de Verenigde Staten, Australië en China. De nakomelingen werden gekruist om een ras te creëren. Oorspronkelijk was deze hond geliefd als waakhond tot hij in de jaren ’40 aan belangstelling verloor. In 1948 erkende de Japanse Kennelclub de Japanse Spits of Nihon Supittsu. Toen de hond in de jaren ’80 weer meer in de belangstelling kwam te staan veroverde hij ook de rest van de wereld. Vandaag de dag is de hond in de hele wereld gekend en opnieuw aan een opmars bezig. Vooral in de Scandinavische landen, Engeland en Australië. Ook in België vinden we Japanse Spitsen terug al is het aantal erkende fokkers eerder gering.

 

Algemeen voorkomen

 • Kleine tot middelmatige hond

 • Puur witte vacht

 • Puntige snuit

 • Driehoekige, geplukte oren

 • Geveerde staart over de rug

 • Goed gebalanceerd

 • Elegant uiterlijk

 • Harmonieuze schoonheid zorgt voor geest en waardigheid die eigen zijn aan dit ras

 

Gedrag/temperament Japanse Spits

 • Slim

 • Vrolijk

 • Vriendelijk

 • Erg waakzaam

 

Omgang Japanse Spits

Japanse Spitsen zijn zeer slimme en waakzame honden. Ze passen zich snel aan en kunnen goed overweg met kinderen en andere honden binnen het gezin. De Japanse Spits is een hond die niet echt een tuin nodig heeft, indien er dagelijks een wandeling wordt afgelegd. Zeker niet indien er tijdens de wandeling voldoende gespeeld wordt. Hun gedrag naar andere honden is geen probleem. Ze hebben een goed uithoudingsvermogen waardoor ze, vooral in de Scandinavische landen, gebruikt worden voor de agility.

De Japanse Spits is naar vreemden wat terughoudend. Zodra ze contact hebben gemaakt zijn ze vrolijk. Ze worden heel graag met een zachte aanpak opgevoed. Ze hebben ook graag een eigen plekje in huis en slapen het liefst in een bench. Ze worden niet graag vertroeteld met mandjes en dekens maar liggen liever rechtstreeks op de grond.

 

Hoofd

Formaat in balans met zijn lichaam, redelijk breed en rond. De overgang tussen neus en voorhoofd is duidelijk zichtbaar. Het voorhoofd van de Japanse Spits is redelijk ontwikkeld. Achterste deel van de schedel is het dikste. De neus is klein, rond en zwart. De snuit is puntig en goed gebalanceerd. De lippen zijn strak en liefst van zwarte kleur. Ze hebben sterke witte tanden met schaargebit. De ogen zijn redelijk groot en amandelvormig, ze zijn donker van kleur met zwarte oogranden. De oren staan hoog en zijn redelijk klein en dun, ze zijn V-vormig en hangen voorover. De nek is matig lang en de spieren in de nek zijn goed ontwikkeld.

 

Lichaam

De ratio van de hoogte in verhouding met zijn lichaam is 10/11. De schoft is hoog de rug is kort en stevig en de lenden breed. De borst is breed en diep en de ribben zijn goed geveerd. De buik is goed opgetrokken. De staart is hoog opgezet en redelijk lang, deze wordt over de rug gedragen.

 

Ledematen

De schouders hangen goed, de voorarmen zijn recht en de ellebogen dicht tegen het lichaam. De achterpoten zijn gespierd en stijf, de hakken zijn redelijk gebogen. Ze hebben katvoeten met dikke kussentjes en liefst zwarte nagels. Hun gangwerk is elegant en hun beweging is snel en actief.

 

Vacht

De Japanse Spits heeft een dubbele vacht. De buitenste vacht staat recht en de ondervacht is kort, zacht en dicht. Het voorgezicht, oren, voorkant van de poten en gedeelte onder hakken zijn kortharig, en de rest is bedekt met overvloedig lang haar, vooral van de nek tot de schouder en voorborst is bedekt met mooie ruche of kraag. De staart is bedekt met lange haren. De Japanse Spits bestaat enkel in puur wit. De vacht bevat een beschermlaag waardoor wekelijks wassen overbodig is alsook het dagelijks borstelen. Wekelijks borstelen is voldoende.

 

Maten en gewicht

De grootte kan variëren van 30 tot 38 cm en het gewicht van 5 tot 10 kg.

De teefjes zijn meestal wat kleiner en lichter dan de reuen.

 

Gemiddelde leeftijd Japanse Spits

Gemiddeld wordt een Japanse Spits 15 jaar oud.

Fouten

 • Overbeet of onderbeet

 • Sterk gekrulde staart

 • Verlegenheid

 • Lawaaierig

 

Diskwalificatiefouten

 • Agressief of overdreven verlegen

 • Elke hond die duidelijk fysieke of afwijkende gedragingen toont zal worden gediskwalificeerd.

 • Hangende oren

 • Staart die niet op de rug gedragen wordt

Mannelijke dieren moeten 2 normaal lijkende teelballen hebben afgedaald in het scrotum.

Alleen functionerende en klinisch gezonde honden met rasbevestiging zouden voor het fokken gebruikt mogen worden.

 

Japanse Spits fokker Nederland

Graag een Japanse Spits live zien? Bezoek dan zeker één van onze wandelingen met verschillende Japanse hondenrassen.

nl Nederlands
X